Arhitectul Şerban Sturdza acuză societatea civilă că vrea să întărească poliţia construcţiilor în detrimentul creativităţii arhitecturale. Sursa: Sorin Antonescu
1 /.
Cine face legea în construcţii: arhitecţ ii, investitorii sau autorităţ ile? Sau sunt toţi mână în mână şi rezultatul se vede cu ochiul liber pe străzile Capitalei şi nu numai? Subiectul „dezastru urbanistic“ a mai generat un seminar la care au participat ONG-uri, arhitecţi şi câteva autorităţ i, de data asta cu pretenţia exprimată de a găsi o soluţie şi a vota o rezoluţie.
Nicolae Noica, fost ministru al lucră rilor publice în guvernarea ţărănistă, acum activist fervent al societăţii civile, şi-a propus să pună lucrurile în ordine chemând lumea la discuţii. Avântul mobilizator al ex-ministrului s-a concretizat în discursuri incriminatoare la adresa legislaţiei haotice din domeniul construcţiilor, a primăriilor şi a consiliilor locale care aprobă planuri de urbanism ce contravin intereselor locuitorilor, dar şi a arhitecţilor care semnează acele planuri.
Nu numai că rezoluţia propusă de Noica a fost desfiinţată de participanţi, dar armonia adunării a fost ameninţată de intervenţia arhitectului Şerban Sturdza, care s-a arătat indignat de atacul la adresa liberalismului meseriei sale. În plus, ca reprezentant al presei la faţa locului, ziaristul Mihai Tatulici a pus şi el umărul la desfiinţarea seminarului, cu iz de „academism fâsâit“.
PUZ-uri pe bandă rulantă
Dorina Isopescu, şefa Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a admis că în România prevalează Planurile de Urbanism Zonal sau de Detaliu (PUZ-uri şi PUD-uri) care modifică Planurile de Urbanism General în detrimentul calităţ ii vieţii cetăţenilor. Isopescu a exemplificat că, numai în Bucureşti, Consiliul General a aprobat sute de astfel de PUZ-uri în anii 2006-2007, iar la C