Inspectorii şcolari spun că elevii cad tot mai des victime vendetelor între găştile de cartier, pe fondul mediatizării fenomenului. Sursa: Florin Băltăreţu
În Craiova, bătăile şi aşa-zisele taxe de protecţie s-au mutat din stradă în şcoală. Numai în ultimele două săptămâni, în liceele craiovene au fost înregistrate patru incidente în care victime au fost elevi. „Nu este normal ce se întâmplă, însă şi o mediatizare intensă a acestor evenimente nedorite îşi pune amprenta asupra comportamentului elevului“, susţine inspectorul general Luminiţa Popescu.
În schimb, reprezentanţii poliţiei văd rezolvarea situaţiei prin creşterea siguranţei şi pazei în şcoli, şi vin cu soluţii: monitorizarea cu sisteme de supraveghere video şi semne distincte pentru recunoaşterea elevilor. Totuşi, atât instituţiile, cât şi psihologii sunt de părere că „se ajunge aici şi din lipsa educaţiei date de părinţi“.
„Complicii“ din interior
De departe cel mai grav incident produs în ultima perioadă în şcolile craiovene a avut loc în Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“, când un elev a ajuns la Spitalul de Urgenţă Craiova bătut chiar în incinta şcolii de doi romi.
Declaraţia tatălui elevului bătut, Paul Iordache, avea să pună pe jar poliţia. „Copilul meu a fost bătut pe holurile şcolii de nişte ţigani, nişte tipi care vin să ceară bani de la elevi“, a explicat Marius Iordache.
Şi conducerea colegiului a susţinut că agresorii fac parte dintr-o bandă care cere aşa-zisa taxă de protecţie în şcoli şi îi agresează pe elevi. Ba, mai mult, îi ameninţă şi pe profesorii şi pe paznicii şcolii. „Nu sunt la primul incident de acest fel. De mult timp se învârt pe aici. Prind momentul şi intră în şcoală, unde le cer taxe copiilor“, a declarat Panait Popescu, directorul adjunct al CN „Ştefan Velovan“.
Pentru a scăpa de gaşca de