Berlusconi şi Veltroni caută soluţii pentru problemele financiare ale ţării. Sursa: AFP
Scrutinul anticipat parlamentar care va avea loc duminică şi luni în Italia va arunca pe umerii câştigătorului o sarcină dificilă - rezolvarea problemelor care afectează economia italiană şi puterea de cumpărare a cetăţeanului obişnuit. La sfârşitul unei campanii electorale anoste, favorit pentru preluarea misiunii de salvator al ţării în care trăiesc şi aproximativ un milion de români, a rămas fostul premier Silvio Berlusconi. Acesta îl conduce pe şeful Partidului Democrat (PD), Walter Veltroni, cu 5 până la 9 procente.
Legea electorală, care nu permite formarea unei majorităţi clare, şi numărul mare de nehotărâţi - o treime din totalul alegătorilor - sunt însă factori care ar putea aduce un rezultat mai strâns.
Alegerile au fost declanşate în ianuarie, după destrămarea guvernului Romano Prodi, ajuns la 20 de luni de mandat. Alături de parlamentari şi senatori, tot duminică şi luni vor fi aleşi unii membri ai guvernelor regionale, precum şi peste 400 de primari din oraşe ca Roma, Vicenza sau Pisa.
Reduceri de taxe la orizont
Pe măsură ce economia s-a impus ca principală temă de campanie, ambii candidaţi au promis reducerea taxelor, dar şi măsuri de protecţie a pensionarilor. Criza creditelor ipotecare nu a lovit rău Italia, dar rata de creştere a economiei este aproape de zero - mai exact 0,6% în 2008, sub media UE de 2,7%. Asta în condiţiile în care preţurile la energie şi la alimente au urcat semnificativ, diminuând puterea de cumpărare.
Scrutinul vine într-un moment-cheie pentru soarta companiei aeriene falimentare Alitalia, care ar putea fi achiziţionată de Air France-KLM. Recentul scandal al infestării cu dioxină a laptelui de bivoliţă, folosit în fabricarea de mozzarella, a venit şi el să ofere u