O surprinzatoare simultaneitate de evenimente expozitionale cosmopolite in cele doua sali ale Galeriei bucurestene "Caminul Artei" ne-a prilejuit ocazia, in preajma echinoctiului de primavara, sa descoperim ca in lumea artelor prejudecatile "shengheniste" nu au nici o relevanta.
Cele cateva zeci de miniaturi crom-litografiate si colectia de pulovere tricotate si ornamentate cu fascinante imagini pictografice lucrate in varf de ac ale polonezei Malgorzata Dmitruk, de la parterul galeriei amintite, ca si acuarelele si picturile in ulei ale franco-kirghizului Kader Bekov (vezi numarul trecut din ZD), de la etajul aceleiasi galerii, ne-au facut sa intelegem ca in orice directie ne-am roti privirea, in nemarginitul univers al artelor, Europa e inca necunoscutul continent de langa noi!
Malgorzata Dmitruk este, probabil intruchiparea perfecta a unei astfel de realitati prin chiar biografia ei artistica. Nascuta cu aproape 35 de ani in urma intr-o provincie din Nordul Poloniei, cu o copilarie si o adolescenta marcate sever de o maladie congenitala, ce i-a amplificat sensibilitatea si spiritul reflexiv, sesizabile in intreaga creatie, a urmat mai intai cursurile Academiei de Arte Frumoase din Minsk (Bielorusia), apoi pe cele ale Facultatii de grafica din Varsovia, unde s-a distins prin excelenta performantelor artistice si unde activeaza din 2002 ca asistent universitar. Dar face naveta la Minsk, unde lucreaza, inca din 1995, cu maestrul gravor Dmitri Malatcov, in cadrul unui atelier experimental, de activitatea si atmosfera caruia este foarte atasat.
Colinda cu diferite proiecte artistice si pedagogice prin mai toata zona centrala si sud-est-europeana, cu care se invecineaza, si care ii starneste o curiozitate artistica, culturala si antropologica. Este o prezenta familiala in mai toate orasele Poloniei natale, dar si in nordul scandinav, in Tarile Baltice