Medicamentele create prin biotehnologie câştigă teren în faţa terapiilor clasice: 20% din piaţă este ocupată deja de acest gen de produse. Sursa: Reuters
Medicamentele biotehnologice, create prin inginerie genetică din celule vii, vor putea fi folosite din ce în ce mai mult pentru tratamentul bolnavilor de cancer şi diabet din România. La noi în ţară există 13 medicamente de acest tip pentru cancer şi urmează să intre pe piaţă alte două molecule noi, chiar în acest an.
Este vorba despre pegfilgrastim şi panitumumab, medicamente care prelungesc viaţa bolnavilor depistaţi cu cancer şi combat efectele secundare care apar în urma chimioterapiei. Ultimul dintre aceste medicamente opreşte evoluţia cancerului de colon, chiar şi atunci când acesta a ajuns la metastază. Peste 50% din medicamentele în curs de dezvoltare se bazează pe biotehnologie, arată statisticile, tehnica fiind folosită şi în tratarea altor boli grave, cum ar fi diabetul de tip 1 sau hepatitele.
Produse-ţintă care atingpunctul slab
Medicamentele biotehnologice sunt realizate cu ajutorul unor celule recoltate din organisme umane sau animale şi nu prin procedee chimice cum se întâmplă în terapiile clasice. Medicii oncologi sunt încântaţi de faptul că şi-ar putea trata pacienţii prin astfel de terapii inovatoare, însă apreciază că doar un segment restrâns de pacienţi vor avea acces la aceste tratamente.
„Este bine că pătrund medicamente noi, dar acestea sunt foarte scumpe, iar Ministerul Sănătăţii nu caută noi modalităţi de finanţare. De multe ori, sunt aprobate medicamentele create prin biotehnologie, care au intrat deja pe lista de compensate, dar oficialii uită să trimită banii şi stăm cu hârtiile pe masă“, critică sistemul oncologul Florin Băcanu, de la Spitalul „Sf. Maria“, din Bucureşti. Specialistul spune că a prescris astfel de medicament