Muncitorii de la uzina Dacia au pus capat grevei care a durat aproape trei saptamani, acceptand oferta patronatului, facuta ieri la ceas de noapte: un total de cel putin 435 de lei brut pentru fiecare angajat. Aceasta majorare va costa Renault cel putin 18 milioane de euro pe an, suma mult mai mica decat pierderile estimate cu greva de pana acum: 140 milioane de euro.
Grevistii de la Mioveni au renuntat la marirea salariala de 550 de lei brut si au acceptat ultima oferta a Renault: doua transe de mariri salariale – 300 de lei brut retroactiv, de la inceputul anului, 60 de lei brut de la 1 septembrie si o prima anuala echivalenta cu salariul brut al fiecarui angajat, care nu poate fi mai mica de 900 de lei. Total: cel putin 435 de lei brut pe luna. Cei cu salariul mai mic de 900 de lei au garantata aceasta prima. "A fost foarte greu sa negociem cu acest patronat, iar ultima propunere salariala am supus-o atentiei angajatilor nostri. Unii au fost de acord, altii nu, dar exista o majoritate de peste 70% care a fost de acord", a declarat Nicolae Pavelescu, liderul sindicatului de la Dacia. Muncitorii au reluat lucrul ieri, la ora 13.00, iar patronatul le-a promis ca vor primi banii in cel mult doua zile.
Patronatul de la Dacia a cedat dupa aproape trei saptamani de greva a muncitorilor, in care a dat in judecata sindicatul, contestand legalitatea grevei, si a folosit asa-numitii "spargatori de greva", continuand printre picaturi productia de automobile cu oameni despre care grevistii au afirmat ca sunt "tineri abia angajati, fara experienta". Tribunalul Arges a declarat insa greva legala. Sindicalistii, precum si presa din Franta au estimat ca pierderile inregistrate de Renault s-au ridicat la 10 milioane de euro pe zi, deci un total de 140 milioane de euro, pentru 14 zile lucratoare pierdute.
Muncitorii de la uzina Dacia au pus capat grev