Roşiile organice conţin un nivel mai ridicat de anumiţi antioxidanţi ce ne pot proteja de bolile de inimă şi de hipertensiunea arterială, potrivit unui studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea California.
Roşiile organice conţin un nivel mai ridicat de anumiţi antioxidanţi ce ne pot proteja de bolile de inimă şi de hipertensiunea arterială, potrivit unui studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea California.
Cercetătorii americani au măsurat concentraţia unor antioxidanţi – flavonoidele – în mostre uscate de roşii bio şi respectiv convenţionale. Şi au făcut acest lucru timp de zece ani.
În urma testelor, ei au constatat că nivelul flavonoidelor din tomatele ecologice este aproape dublu decît în cazul roşiilor crescute în sistem convenţional, scrie presa străină.
Diferenţa dintre nivelul de flavonoide din roşiile organice şi cele nonorganice este determinată, probabil, de absenţa fertilizanţilor chimici din agricultura organică, spun cercetătorii. Se pare că roşiile bio le produc în cantităţi mai mari ca o reacţie la deficienţa unor substanţe cum ar fi lipsa de azot din sol. În agricultura convenţională, plantele au la dispoziţie o grămadă de azot din îngrăşămintele chimice şi, spun cercetătorii, nivelul redus de flavonoide e cauzat, probabil, de suprafertilizare.
SĂNĂTOASE. Specialiştii în medicină spun despre flavonoide că reduc riscul apariţiei hipertensiunii, bolilor de inimă şi a anumitor tipuri de cancer. Atenţie! Cercetătorii au identificat peste 4.000 de tipuri de flavonoide – în rădăcinile, fructele, tulpinile, seminţele, florile şi frunzele diferitelor plante. Ele dau culoarea plantelor şi totodată au rol în protecţia acestora. Toate flavonoidele au efect antioxidant – unele mai puternic decît altele, în funcţie de modul de cultivare şi păstrare – şi sînt un adevărat izvor de sănătate