Povestea pe care o intitulez astazi "Cele mai frumoase cuvinte in limba romana" este, de fapt, despre politete, politeturi si vorba dulce care mult aduce. Dezleg misterul inca de la inceput si va spun ca Buna ziua si Multumesc sunt cele mai frumoase cuvinte.
Regulile de politete nu au de-a face cu numarul si ordinea furculitelor, orele la care nu trebuie sa dai telefon si nici cu felul in care se intinde mana pentru salut. Acestea formeaza, pana la urma, un mic tabel care se memoreaza simplu, ca un detaliu, daca este inteleasa adevarata regula de politete: gandeste-te intai la celalalt, poarta-te cu celalalt asa cum ai vrea sa se poarte el cu tine.
Un cod al bunelor maniere, ca si invataturile din cei sapte ani de acasa nu trebuie vazute ca o corvoada, ca o tabla a inmultirii pe care ne-o cere viata de dimineata pana seara, prezenta in viata noastra numai ca sa ne dea un stres suplimentar.
"Codul bunelor maniere astazi" a fost bestseller in Romania in anul publicarii, 1995, iar Humanitas l-a reeditat in 2002. La prima editie, peste 230.000 de exemplare au fost cumparate. In 2005, cartea scrisa de Aurelia Marinescu a aparut pe piata in format audiobook. (Observatie de cititor: desi se vinde foarte bine si se face cadou la fel de bine, mai ales adolescentilor premianti, Codul bunelor maniere ramane neatins in biblioteca. Se cumpara cu spor, dar se citeste mai putin.)
Bunele maniere delimiteaza acel spatiu neutru si sigur in care se desfasoara oamenii, ca sa nu-si dea in cap numai pentru ca nu-si iubesc unul altuia culoarea ochilor. Vorbele frumoase, regula de a tacea uneori si de a schimba vorba alteori inseamna, in fond, tot atatea cai de insanatosire a mediului care altfel ne-ar otravi.
E drept, uneori cuvantul de onoare poate curma vieti. De pilda, intr-un cod de demult era inscris si duelul, numai Puskin,