De la vârsta de 28 de ani, Dorina Teodorescu coase pe pânză peisaje şi flori fără a folosi vreun şablon. Sursa: Sorin Badea
La 28 de ani, argeşeanca Dorina Teodorescu a cusut primul goblen, iar după 30 de ani de „activitate“ are o colecţie impresionantă de sute de tablouri cusute cu migală. Înainte de Revoluţia din 1989, în plină perioadă de glorie a goblenurilor, a reuşit să vândă unul cu suma-record de 7.000 de lei.
„La un tablou am lucratşi nouă luni“
Pereţii apartamentului său din Curtea de Argeş sunt plini de peisaje, flori şi chiar crâmpeie din viaţa oraşelor pe care le-a vizitat, ţesute pe pânză. De curând, Doina Teodorescu a ieşit la pensie şi îşi dedică timpul aproape în totalitate goblenurilor.
„Chiar şi când lucram la laboratorul medical, tot timpul liber pe care îl aveam îl petreceam la goblen. E marea mea pasiune. Am început mai timid, mai greu, cu peisaje mai puţin complexe, dar m-am experimentat“, povesteşte femeia. Dorina Teodorescu spune că ea, de fapt, „pictează“ cu acul pe pânză, pentru că nu a folosit niciodată schiţe sau desene, motiv pentru care este o mare diferenţă între lucrările ei şi cele realizate după modelele care se găsesc în comerţ.
A vândut un goblencu 7.000 de lei
„În primul rând eu folosesc mult mai multe culori. În comerţ sunt cele care au 10-20 de culori, lucrările mele ajung să aibă câteva sute de culori“, explică Dorina Teodorescu. Printre temele abordate pentru creionarea goblenurilor se numără şi locurile pe care le-a vizitat în concedii. Foarte mult a impresionat-o oraşul Barcelona, din Spania, al cărui puls încearcă acum să-l suprindă pe pânza goblenului.
„E foarte greu pentru că trebuie să îmi imaginez totul. E extrem de migălos, de aceea la un tablou am lucrat şi nouă luni“, mărturiseşte Dorina Teodorescu. De-a lungul timpului, goblen