Austria, Belgia, Cipru, Franţa, Grecia, Irlanda, Luxemburg şi Spania sunt statele în care românii nu pot să profeseze meseria învăţată în facultate. Pentru a fi recunoscuţi drept calificaţi, românii şi bulgarii trebuie să suporte proceduri birocratice necesare de echivalare a diplomelor, întrucât în aceste opt state europene cursurile şi studiile lor nu le sunt recunoscute.
Pentru a remedia situaţia, Comisia Europeană a decis să cheme în faţa Curţii Europene de Justiţie aceste state membre UE care nu recunosc pregătirea profesională a noilor cetăţeni europeni, din România şi Bulgaria. Aceste state trebuia să ia măsuri pentru a implementa Directiva 2006/100/EC, care aduce la zi lista de calificări ce beneficiază de recunoaştere automată, completând-o cu acele calificări similare obţinute în şcolile lor. Termenul limită pentru implementarea directivei a expirat în urmă cu mai bine de un an, la 1 ianuarie 2007, data aderării celor două state la UE. Aceasta este cauza pentru care românii şi bulgarii care doresc să lucreze în cele opt ţări trebuie să suporte proceduri birocratice foarte lungi, pentru a-şi putea exercita meseria. Austria, Belgia, Cipru, Franţa, Grecia, Irlanda, Luxemburg şi Spania sunt statele în care românii nu pot să profeseze meseria învăţată în facultate. Pentru a fi recunoscuţi drept calificaţi, românii şi bulgarii trebuie să suporte proceduri birocratice necesare de echivalare a diplomelor, întrucât în aceste opt state europene cursurile şi studiile lor nu le sunt recunoscute.
Pentru a remedia situaţia, Comisia Europeană a decis să cheme în faţa Curţii Europene de Justiţie aceste state membre UE care nu recunosc pregătirea profesională a noilor cetăţeni europeni, din România şi Bulgaria. Aceste state trebuia să ia măsuri pentru a implementa Directiva 2006/100/EC, care aduce la zi lista de calificări ce beneficiază de recunoaştere automa