A venit la Londra in urma cu cateva saptamani direct din inima Europei, unde a fost ambasador in capitala Uniunii Europene. Diplomat cu o cariera impecabila, actualul ambasador al Romaniei in Marea Britanie este de parere ca fiecare roman este un ambasador al tarii sale. Se numeste Ion Jinga si a stat de vorba cu EurActiv.ro despre frumusetea meseriei de diplomat, sacrificiile pe care trebuie sa le faci ca sa ajungi in varf, comunitatea romanilor din UK si restrictiile pe care britanicii se incapataneaza sa ni le mentina pe piata fortei de munca.
EurActiv.ro: Domnule ambasador, cum v-ati inceput cariera de diplomat?
Ion Jinga: S-a intamplat acum aproape 16 ani, la 1 noiembrie 1992, cand am intrat in Ministerul de Externe ca secretar 3 deci foarte aproape de baza piramidei, la Directia Uniunea Europeana, era o directie nou creata atunci. Incepusem sa negociem acordul de asociere cu Uniunea Europeana.
Eu atunci veneam de la o bursa foarte buna, terminasem un masterat in integrare europeana la Colegiul Europei de la Bruges, din Belgia, si dupa concurs, am fost acceptat in minister. Asa a inceput aventura.
EurActiv.ro: De ce ati ales aceasta meserie?
Ion Jinga: Meseria de ambasador n-am ales-o eu.
Nu poti sa faci mare lucru, poti sa fii numit sau nu. Poti cel mult sa refuzi. Ambasadorul este numit de seful statului la propunerea ministrului de externe cu avizul favorabil al primului-ministru si cu avizul comisiilor de politica externa din Parlamentul Romaniei. Este o intreaga procedura si foarte multi oameni trebuie sa spuna "Da, sigur!", ultimul cuvant avandu-l seful statului, presedintele Romaniei.
Profesia este cea de diplomat, ambasador poti sa fii sau poti sa nu fii. Ideea mi-a venit in vara anului 1992, cand m-am intors dupa masteratul de la Bruges. Pana atunci nu cred ca-mi tr