Canadienii sunt uluiti de reusitele scolare ale copiilor imigrantilor romani: acestia au cea mai mica rata de abandon scolar, doar 10,8%. Ziarul canadian „Globe and Mail“ scrie ca romanii pun accent pe educatie dintr-o cutuma inradacinata pe vremea regimului comunist.
Dintre cei care s-au inscris in anul 2000 in clasa a IX-a, doar 10,8% au renuntat la frecventarea cursurilor, arata un studiu al Inspectoratului Scolar din Toronto privind abandonul scolar.
Publicatia canadiana „Globe and Mail“ a publicat un reportaj entuziast despre mai multe familii de romani ai caror copii sunt premianti, iar autorul a aflat de la parintii elevilor ca accentul pe educatie este, in Romania, o cutuma inradacinata pe vremea regimului comunist.
Si comunismul a fost bun la ceva
„O cultura a punerii accentului pe educatie, rezultata probabil ca urmare a anilor traiti in comunism, ii plaseaza pe romani in varful clasei“, scrie „Globe and Mail“, care citeaza si studiul Inspectoratului Scolar din Toronto, efectuat pe elevii de alte nationalitati care invata in scolile districtului. Datele publicate arata ca elevii din Romania au cea mai mare rata de absolvire (85,3%) si cea mai mica rata de abandon scolar (10,8%). Pentru comparatie, media generala de abandon in Toronto ajunge la un sfert (24%) dintre elevii inscrisi in anul 2000 in clasa a IX-a.
Marea majoritate a adolescen- tilor romano-canadieni vor urma cursurile scolilor la care s-au inscris si vor parasi bancile numai dupa ce vor termina clasa a XII-a, au aflat ziaristii canadieni, dupa ce au stat de vorba cu mai multe familii de romani. Motivele pentru care familiile de romani au ajuns in Toronto sunt diferite, insa toate persoanele intervievate de reporterul canadian au dat aceeasi explicatie privind interesul pentru educatie: in Romania comunista, orizonturile erau aproape inchise