Baterii textile pentru producerea şi stocarea energiei, textile electronice pentru protecţie, polimeri electroconductivi utilizaţi ca senzori textili pentru monitorizarea funcţiilor vitale ale organismului uman – acestea sunt doar câteva din ultimele cercetări din domeniul textilelor, pe plan mondial. Despre toate aceste inovaţii, dar şi despre direcţia către care trebuie să se îndrepte cercetarea şi educaţia în acest domeniu, s-a discutat la întâlnirea „Zilele textilelor inteligente / interactive din Europa”, din Portugalia. Universitatea „Aurel Vlaicu”, din Arad, a trimis o delegaţie la acest eveniment, la care au participat liderii celor mai prestigioase centre de cercetare din Europa, cercetători renumiţi şi profesori.
Principalele teme abordate s-au referit la adaptarea cercetărilor în textile la necesităţile economiei globale. Soluţiile propuse de UAV Arad se referă la extinderea domeniilor de cercetare din cadrul institutului universităţii, dar şi a cursurilor din cadrul specializărilor existente. „Universitatea «Aurel Vlaicu» şi-a exprimat dorinţa de a se alătura, cu activităţile de cercetare şi educaţie, consorţiului european. În acest sens, universitatea îşi va înmulţi domeniile de cercetare din cadrul Institutului de Cercetări Biotehnologice, Siguranţă Alimentară şi Textile Inteligente, astfel încât acesta să acopere întreg spectrul ştiinţelor tehnice, fizice şi naturale.
Institutul va fi reorganizat în colective multidisciplinare şi va fi redefinit, ca Institutul de Cercetare-Dezvoltare-Inovare în Ştiinţe Tehnice «Aurel Vlaicu»”, ne declara preşedintele universităţii, prof. Lizica Mihuţ. Fiecărui domeniu în parte îi va fi destinat un centru şi se vor face şi cercetări interdisciplinare, care să asigure o mai bună vizibilitate a universităţii în plan internaţional. (M.C.)
Baterii textile pentru producerea şi stocarea energiei, te