Oil Terminal (OIL), singurul terminal petrolier romanesc de la Marea Neagra, ar putea fi executat silit pentru suma de 30 mil. euro, potrivit unei hotarari a instantei supreme.
Conducerea companiei a anuntat ca va ataca decizia cu recurs in anulare si spera sa obtina sprijin din partea autoritatilor statului.
Actiunile operatorului portuar au scazut vineri cu 7,7% dupa publicarea, joi, a anuntului, valoarea companiei reducandu-se cu 6 mil. euro, la 96 mil. euro.
Oil Terminal, societate controlata de AVAS, este una dintre companiile de interes strategic, prin intermediul ei desfasurandu-se cea mai mare parte a importurilor de titei si produse petroliere ale Romaniei via mare.
Potrivit unei sentinte definitive si irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Autoritatea Nationala a Vamilor vor putea continua procedura de executare silita a operatorului portuar Oil Terminal (OIL) pentru suma de 111 milioane de lei (circa 30 de milioane de euro, la cursul de 3,7 lei/euro).
Suma reprezinta TVA si comisioane vamale aferente importurilor de produse petroliere derulate prin intermediul terminalului in 2003 de catre Rompetrol Rafinare Constanta si RAFO Onesti.
Potrivit raportarii transmise de Oil Terminal Bursei de Valori Bucuresti (BVB), "obligatia de plata poate fi modificata in functie de modalitatea de calcul a penalitatilor aparute din momentul emiterii actelor constatatoare si pana in prezent".
Potrivit reprezentantilor Oil Terminal, cele doua companii beneficiare ale importurilor au platit in numele Oil Terminal comisioanele vamale si TVA-ul aferent cantitatilor de titei importante, potrivit unei raportari a companiei catre BVB, astfel ca debitul respectiv nu mai exista.
"Executarea debitului nu poate avea loc pentru ca ar insemna o dubla impunere pentru aceeasi ma