Mai scumpă decât cu microbuzul sau autobuzul, călătoria cu trenul pare a fi rentabilă pentru Căile Ferate Române.
Şi totuşi, Regionalele CFR sunt înglodate în datorii şi şi-au dat multe terenuri şi clădiri pentru a scăpa de ele. Deşi transportul pe şine se aseamănă cu o călătorie către faliment, în cursa transporturilor au intrat de ani buni şi firmele private.
„Avem pierderi, dar
mai mici”
Pentru braşoveni, Regio Trans a devenit cunoscută după garniturile mici, colorate în roşu şi portocaliu, care fac curse regulate către Zărneşti. Puţini ştiu că societatea a intrat cu o legătură tur-retur şi pe ruta Braşov – Bucureşti. Administratorii firmei spun că treburile „merg şi nu prea”. „Am găsit o fereastră liberă dimineaţa, de două ore, şi am intrat cu o legătură. Practicăm acelaşi tarif cu cel al CFR-ului, pentru că aşa ni s-a impus. Călători sunt, mai ales că ora de plecare e bună – nu e nici 5, nici 7 - şi ajunge la Bucureşti la o oră rezonabilă – nici prea devreme, ca să aştepţi în gară, nici prea târziu, ca să nu-ţi mai faci treburile. Ajunge la 9.39, o oră rezonabilă. Avem şi călători, însă cei mai mulţi au fost pe perioada summit-ului”, ne spune Florin Hădărean, directorul Companiei Regio Trans. Directorul spune că şi pe această rută înregistrează pierderi. „Avem pierderi, însă mai mici ca ale CFR-ului. Asta pentru că nu avem zeci de vagoane şi sute de trenuri. Cursa spre Sibiu merge însă slăbuţ, pentru că nu prea avem clienţi”, ne spune Hădărean.
„Călătorii-s o ghiulea legată de piciorul nostru”
Dacă ar fi să aibă numai trenuri de călători, această firmă – la fel ca toate societăţile de transport feroviar – ar trebui să-şi închidă porţile şi să-şi tragă trenurile în depouri definitiv.
„Mergem în pierdere. Anul trecut am ieşit pe minus, în ceea ce priveşte traficul de călători. Un bilet spre Zărneşti pe care noi î