Un grup de profesori pune în scenă luptele dintre cele două popoare.
Amfiteatrul de la Sarmizegetusa Augusta Ulpia Traiana, din judeţul Hunedoara, a fost vineri seara scena unei reprezentaţii cu totul neobişnuite. Timp de aproape o oră, câteva sute de persoane au putut admira măiestria cu care o mână de daci şi romani mânuiau armele utilizate în urmă cu 2.000 de ani.
Săbii, săgeţi, suliţe şi cai
Lupte între gladiatori şi captivi daci, „parade“ militare şi demonstraţii de iscusinţă în folosirea armelor de acum 2.000 de ani. De toate acestea au avut parte spectatorii timp de câteva zeci de minute, fiind transpuşi în atmosfera „circului“ cu care se delectau mai ales romanii şi popoarele pe care le cucereau. Un centurion roman, mare cât un munte, senzaţie amplificată şi de coiful său cu creastă roşie, strigă la subordonaţii săi din Legiunea a Xlll-a Gemina să se adune. Pentru reprezentaţie nu sunt decât doi romani, întruchipând un germanic şi un batav din trupele auxiliare, pe care le-au folosit romanii şi pentru cucerirea Daciei.
Pe de altă parte, dacii sunt mai numeroşi, dar şi plini de emoţii. E prima dată când apar în faţa publicului. De aceea, centurionul mai strigă o dată şi spre ei: „Haideţi, dacii mei!“. Toţi se încolonează pe două rânduri şi intră în arenă în aplauzele publicului avid de spectacol.
Întreceri cu arcul şi suliţa
Reprezentaţia începe cu întrecerile în aruncarea suliţei. Apoi germanicul, înarmat cu un scut rotund şi o ghioagă grea, trebuie să înfrunte un prizonier dac. Norocul lui este că dacul nu foloseşte un falx adevărat, făcut după metodele tradiţionale, ci doar o copie din lemn a faimoasei săbii încovoiate. Altfel, scutul germanicului s-ar fi făcut ţăndări de la prima lovitură.
La proba de tir cu arcul nu mai numără nimeni reuşitele, aşa că atât încercăril