Mai mulţi profesori îşi vor pierde posturile deoarece Universitatea nu le poate elibera diplome de studiu pentru ambele specializări. Sursa: Mihai Şoica
Mai mulţi absolvenţi ai Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca acuză faptul că, după ce au absolvit cursurile secţiei de Etnologie română - limbă şi literatură engleză, franceză, română sau maghiară - nu pot primi diplome de absolvire pentru că specializarea lor nu există în nomenclatorul de specializări al universităţilor din România.
Mulţi dintre absolvenţi au ajuns profesori de liceu, iar acum sunt în pericol să-şi piardă posturile din cauza faptului că universitatea nu poate elibera diplome de studiu pentru specializă rile pentru care s-au pregătit. Oficialii de la UBB invocă o hotărâre de guvern din anul 2005 care interzice dubla specializare în domeniul universitar.
Cu toate acestea, în perioada 2002-2007 au fost organizate examene de admitere la secţia incriminată. Absolvenţii secţiei Etnologie şi o limbă străină puteau profesa ca muzeografi sau folclorişti, dar şi ca profesori de engleză, franceză, română sau maghiară. În total, în această situaţie se află în jur de 40 de absolvenţi, la care se adaugă alţi 50 de studenţi care vor absolvi cursurile facultăţii în anii care urmează. Problema a fost dezbătută şi la ultima şedinţă a senatului UBB. Soluţiile găsite îi nemulţumesc pe absolvenţi, care sub nicio formă nu vor să primească doar diplome de etnologi, adică de muzeografi sau folclorişti.
Adeverinţe în locde diplome
Martha Roman are 23 de ani şi anul trecut a absolvit Facultatea de Litere, secţia Etnologie - limbă şi literatură engleză. În luna iunie, tânăra şi va pierde postul de profesor din cauza acestei situaţii. „Am reuşit la examen la Liceul «Emanuel Brassai» şi am primit o catedră de limba eng