A dezvăluit lumii un ţinut de basm, în care mai există tradiţie, frică de Dumnezeu şi curăţenie sufletească.
A dezvăluit lumii un ţinut de basm, în care mai există tradiţie, frică de Dumnezeu şi curăţenie sufletească.
După ce a ridicat pe so-clu muzica pădurenească, Drăgan Muntean a creat un festival care astăzi îi poartă numele. Rusalin Işfănoni, muzeograf şi directorul Secţiei “Patrimoniu” din cadrul Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, îi realizează îndrăgitului interpret o scurtă biografie: “Chiar dacă prezentările s-au făcut deja, vreau să vorbesc despre plaiul natal, fiindcă acesta din urmă i-a dat viaţă. Drăgan Muntean s-a născut în satul Poieniţa Voinii, comuna Bunila, judeţul Hunedoara. Ţinutul Pădurenilor de fapt, care întruneşte 40 de localităţi. Satul lui, un sat micuţ, avea 35 de familii şi era aşezat sus, pe un deal”.
Învatator. De fiecare dată cîştiga locul 1. Pe lîngă faptul că interpreta vocal cîntecele populare inspirate din zona pădurenilor, paralel, a învăţat să cînte şi la două instrumente de suflat: fluier, respectiv taragot. S-a afirmat în lumea muzicii cu prilejul participării la concursul de la TVR, “Floarea din grădină”, prezentat de celebra Marioara Murărescu.
“I se acordă premiul internaţional Maria Tănase, continuă Rusalin Işfănoni, ocazie cu care este consacrat în rîndul interpreţilor şi devine unul dintre cei mai apreciaţi doinitori ai Ardealului. Repertoriul lui este alcătuit din cîntece culese din zonele apropiate. După terminarea Liceului Pedagogic, lucrează pe postul de învăţător într-un sat din apropierea Devei, după care se stabileşte în Deva. Practică şi predă canto la Şcoala Populară de Artă. Între timp, se retrage din cariera didactică pentru a intra în poliţie. Aşa se face că, ulterior, a absolvit şi Academia de Poliţie din Bucureşti”.
Muzeul.