Tinerii de azi incearca sa tina cura de slabire, sa se lase de fumat sau sa renunte la dulciuri, insa nu auzi pe nimeni ca ar vrea sa manance mai putin sarat. Asta este o problema pe care si-o vor pune peste cativa ani, cand vor suferi de afectiuni ale rinichilor, inimii sau de diabet. Dezobisnuieste-te sa mai pui sare pe orice fel de mancare, doar pentru ca ti se pare ca nu are gust. Cum sa faci acest lucru?
In primul rand trebuie sa intelegi cat de periculos este sa mananci prea multa sare: creste tensiunea arteriala, imbolnaveste inima si poate fi o cauza a mortii premature. Contribuie la aparitia diabetului, cataractei, bolilor de rinichi, osteoporozei si cancerului de stomac. In plus, cei care mananca foarte sarat retin apa.
In al doilea rand, invata sa gusti mancarea. Sunt persoane care nici nu se asaza bine la masa, ca pun mana pe solnita si presara sare peste mancare, doar pentru ca, pe vremuri, li s-a adus o portie de mancare nesarata. Daca esti genul acesta de persoana, cauta sa gusti mancarea si apoi vezi daca ii mai trebuie ceva.
Obisnuieste-te sa folosesti mai putina sare. Cand esti in bucatarie - presara sarea in mancare putin cate putin si obisnuieste-te sa tot gusti, pana o potrivesti. Cand te asezi la masa - uita de solnita. Daca folosesti anumite sosuri, gandeste-te ca multe dintre ele au deja o cantitate destul de mare de sare.
Cand mananci in oras - cere sa nu ti se mai puna sare pe cartofii prajiti, de exemplu, sau pe alte fast food-uri si evita mancarurile care stii ca sunt foarte sarate.
Cand mergi la cumparaturi, evita conservele si mancarurile semipreparate. Obisnuieste-te sa citesti etichetele produselor si alege-le pe cele care nu au sare sau care au o cantitate foarte mica. Evita tot ce contine sodiu, nitrat de sodiu, benzoat de sodiu, sorbat de sodiu etc.
Foloseste-te de di