In ultima perioada datele macroeconomice aparute atat in SUA cat si in Europa, au avut un impact moderat asupra pietelor. Mai mult, nici deciziile privind rata dobanzii la euro, sterlina si yen, dar si minutele FED-ului, care au intarit ipoteza intrarii in recesiune a economiei SUA, nu au fost suficiente pentru a scoate piata din range. Aceasta apatie a pietelor, coroborata si cu o iesire din prim plan a institutiilor financiare in ceea ce priveste criza de lichiditate, au creat o impresie falsa de relaxare a burselor si a investitorilor.
Numai ca aceste socoteli au fost stricate de sezonul rezultatelor financiare pe primul trimestru. Luni, 7 aprilie, Alcoa a deschis balul raportarilor. Cel mai mare producator de aluminiu la nivel mondial a raportat rezultate sub asteptari, in conditiile in care pretul aluminiului a crescut cu 24,5% in ultimele 3 luni, acestea fiind provocate de cresterea costurilor energetice. Alcoa a incheiat saptamana cu o scadere de a aproape 10%, la pretul de 35,15 dolari.
Vineri, 11 aprilie, General Electric, compania cu cea de-a doua capitalizare din indicele Dow Jones, a dezamagit asteptarile pietei. Pentru prima data in ultimii 5 ani GE a raportat o scadere a castigurilor pe primul trimestru si, poate mai important, a redus si estimarile de profit pentru anul 2008. Imediat, Goldman Sachs, Credit Suisse, Deutsche Bank si Citigroup au “downgradat” actiunile GE, care au inregistrat o scadere de 12,9%, cea mai mare de la market crash-ul din 1987, inchizand la pretul de 32,5 dolari pe actiune.
Motivele invocate de conducerea GE au fost problemele din piata creditelor si dificultatea de a valorifica activele imobiliare. Reactia pietei a fost pe masura, indicele Dow Jones inregistrand o cadere de 256 puncte (-2,04%), pana la 12.325, marcand astfel o pierdere saptamanala de 2,25%.
In saptamana urmatoare pi