Cea de-a doua ediţie a romanului "Cafeneau Pas - Parol" de Matei Vişniec - considerat de autor "un accident în viaţa sa" - a fost lansată, joi, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti.
Matei Vişniec este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanţi dramaturgi, adjudecat atât de cultura română, cât şi de cea franceză.
Autorul a declarat că romanul a fost scris ca o dovadă de ambiţie şi că nu o să-l transforme în prozator, rămânând în continuare fidel dramaturgiei.
omanul a fost scris în 1982, când Vişniec era un tânăr profesor pus în faţa nevoii de a-şi susţine examenul de definitivat, nedorind să facă acest lucru, autorul a găsit salvarea în scrierea acestei cărţi.
"Romanul s-a născut din dorinţa de a nu da definitivatul, adică de a nu fi definitiv", a precizat Vişniec.
Deşi a fost scrisă în urmă cu 25 de ani, "Cafeneau Pas - Parol" a fost publicată pentru prima dată în 1992.
Povestea cărţii este plasată într-un timp în care întâmplările ciudate şi demonice iau locul normalităţii şi-l trimit pe Dumnezeu într-o lume a uitării.
Este o istorie a unor personaje ce trăiesc în epoca comunistă şi-şi exprimă un puternic sentiment al golului, al nonsensului, al deznădejdii.
"Am citit romanul ca pe o carte proaspătă, ca pe un şir de poveşti cu personaje stranii ce comunică ciudat, cu capitole în care scriitura parcă face exerciţii. În roman există o legătură cu partea jurnalistică, pentru că Matei Vişniec are talentul de a lua faptul divers şi de a-l transforma în poveşti fascinante", a spus criticul literar Costi Rogozanu.
Vişniec a lucrat, după plecarea sa în Franţa, la Radio France Internationale.
În prezent, este unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi, atât pe scenele teatrelor din Franţa, cât şi din România.
Prezenţa sa în România a fost prilejuită de Festiv