Liderul retras al Cubei critică deschiderea spre consumerism iniţiată de Havana, o slăbiciune care a existat şi în România comunistă. Sursa: EPA
Mii de cubanezi care locuiescîn case de la stat şi le vorputea cumpăra mai uşor şichiar lăsa moştenire copiilor,a decis liderul de la Havana, RaulCastro. În plus, el a eliminat şi restricţiile privind nivelul salariilor.
Mulţi cubanezi - în special militarii,profesorii, medicii, muncitorii dinconstrucţii şi cei de pe plantaţiile detrestie-de-zahăr - îşi pierdeau locuinţele când ieşeau la pensie.Potrivit datelor oficiale, 85% dintrecubanezi au titluri de proprietateasupra imobilelor în care stau, dar vânzareaşi cumpărarea lor sunt interzise,relatează BBC.
Casele de la stat urmau să treacă înproprietate privată în conformitate cuo lege aflată deja în vigoare. Însă, printr-un decret dat la sfârşitul săptămâniitrecute, Raul Castro a simplificat procesulbirocratic prin care se acordă titlurilede proprietate şi a permis carespectivele locuinţe să poată fi lăsatemoştenire.
Cuba nu are o piaţă imobiliară. Totuşi, cubanezii pot face schimb de caseprintr-o metodă numită „permuta“, ceconstă în plata unor sume de bani „pesub masă“, explică Reuters.
În ceea ce priveşte salariile, noul lidercubanez vrea ca angajaţii să fie motivaţi să câştige mai mult şi să nu maiexiste praguri maxime pentru acestea,obiectivul urmărit fiind creştereaproductivităţii muncii.
Fidel reacţioneazădin pix
Poziţia oficială a regimului de la Havanaeste că reformele din ultimul timpau fost iniţiate de Fidel Castro şi doarextinse de Raul, cu aportul a milioanede cubanezi.
Însă, într-un articol apărut în publicaţia „Granma“, Fidel denunţă „cultulegoismului“ şi critică accesul facil labunurile de consum. Aducând în discuţie exemplul României, el a spus că„existau acolo