Rivalii Berlusconi şi Veltroni au personalităţi diferite, dar politici similare.
Principalele forţe politice care se confruntă în alegerile italiene au curtat electoratul cu promisiuni asemănătoare, care vizează măsuri timide pentru revigorarea economiei şi lupta împotriva criminalităţii.
Încadrate de unii comentatori într-o singură sintagmă - Veltrusconi -, Partidul Popular al Libertăţilor, condus de Silvio Berlusconi, şi Partidul Democrat al lui Walter Veltroni au fost criticate şi de micile grupări politice, afectate de polarizarea voturilor. Berlusconi ar putea avea un avantaj clar în Camera Deputaţilor, dar cursa se anunţă strânsă în lupta pentru majoritatea din Senat - un semn pentru o nouă guvernare instabilă. Câştigătorul scrutinului parlamentar are în faţă o muncă titanică.
Italia are o economie aproape de recesiune, o putere de cumpărare scăzută, un operator aerian falimentar - Alitalia -, o imagine afectată de problemele deşeurilor din Napoli şi de producţia de mozzarella contaminată cu dioxină. Toate, motive suficient de bune pentru alimentarea unei neîncrederi a electoratului în clasa politică, aceasta fiind considerată incapabilă sau prea coruptă pentru a lupta în interesul cetăţeanului.
Şi românii votează
Votarea, care a avut loc ieri până la ora locală 22.00, va continua şi azi până la ora 15.00. Principalii favoriţi ai alegerilor s-au prezentat însă la urne din primele ore ale zilei de ieri. La Milano, sosirea lui Silvio Berlusconi la secţia de votare a fost marcată de îndelungi aplauze. Mult mai modestul Veltroni, susţinut în cursa electorală de actorii George Clooney, Roberto Benigni, şi de fotbalistul Francesco Totti, a votat la Roma şi a stat la coadă, spre mirarea cetăţenilor, cu care a dat mâna şi pe care i-a salutat.
Odată cu alegerile legislative, în Italia au loc