Cifrele arata contrariul, dar vicepresedintele Gazprom si director executiv al ramurii de exporturi a companiei ruse, Alexander Medvedev, sustine ca Romania nu are cel mai mare pret la gaze dintre tarile europene. Pretul este stabilit in functie de client, stabilit in contracte intre companii. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Medvedev se arata in continuare interesat de depozitul de gaz de la Margineni, dar si de o cooperare la proiectul Nabucco, in viitor. In ceea ce priveste eliminarea intermediarilor in tranzactiile cu gaze naturale, acest lucru pare aproape imposibil pana in 2030.
Informatia pe scurt:
- Gazprom are o formula de stabilire a pretului customer-made, adica individual, in functie de client, aceasta fiind explicatia pentru pretul ridicat al gazului importat in Romania.
- Compania rusa este interesata in continuare intr-un depozit de gaz in Romania si discutiile continua.
- In viitor, Gazprom ar putea deveni parte a Nabucco, un proiect in calea caruia compania rusa "nu ridica bariere".
- Intermediarii dintre Romania si Gazprom la achizitionarea de gaze nu pot fi eliminati, intrucat exista un contract pana in 2030.
Reporter: Cum ati caracteriza relatiile energetice romano-ruse? Alexander Medvedev: Aceste relatii sunt in beneficiul ambelor parti. Cooperarea ruso-romana in domeniul gazului serveste intereselor ambelor tari. Romania este un client traditional pentru gazul natural al Gazprom/Gazprom Export. In 2007, s-au livrat Romaniei 3,9 miliarde de metri cubi de gaz natural. In plus, datorita pozitiei sale geografice - Romania este un loc cheie in asigurarea tranzitului de gaz rusesc spre Bulgaria, Turcia, Grecia si Macedonia.
Reporter: Gazprom a anuntat o marire a pretului gazelor pentru Romania de la 1 aprilie, la 390 de dolari/1000 de metri cubi. Romania plateste deja 376 de dolari/1000 metri c