Ministrii de finante din statele membre ale G7 (grupul celor mai puternic industrializate tari) si-au exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste deprecierea puternica a monedei americane si incetinirea ritmului de crestere al economiei mondiale ca urmare a unui declin sustinut al pietei de creditare.
"De la ultima noastra intalnire, piata a asistat la fluctuatii bruste ale principalelor monede nationale, care pot afecta serios stabilitatea economica si financiara mondiala", se arata intr-un raport dat publicitatii dupa incheierea intrunirii la nivel inalt care a avut loc vineri la Washington, scrie presa internationala.
Oficialii G7 si-au revizuit in scadere estimarile privind cresterea economiei mondiale, mentionand in sprijinul acestei decizii recesiunea pietei imobiliare americane, turbulentele din segmentul de creditare, preturile materiilor prime si presiunile inflationiste.
"Ramanem increzatori in ceea ce priveste rezistenta pe termen lung a economiilor noastre, dar trebuie sa recunoastem ca situatia pe termen scurt s-a inrautatit", se arata in raportul organizatiei.
De la ultima reunine a membrilor G7, care a avut loc in februarie la Tokio, dolarul american s-a prabusit cu 8% in fata monedei unice si cu 6% in fata yenului.
"Vom continua sa monitorizam indeaproape piata valutara si vom coopera pentru a actiona in cel mai potrivit mod cu putinta", spun ministrii de finante ai G7.
In acelasi timp, secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a reafirmat "angajamentul autoritatilor de a continua o politica de intarire a dolarului", in conditiile in care deprecierea monedei americane constituie un dezavantaj major pentru partenerii comerciali ai Statelor Unite.
"Se incearca, discret, stabilirea unei linii de evolutie a dolarului", considera Sophia Drossos, strateg valutar la Morgan Stanley, in New York. "Chiar daca lide