Cercetătorii Universităţii din Illinois au arătat, printr-un studiu dat publicităţii pe www.canada.com, preluat de Ziare.com, că una dintre cauzele poluării cu mercur s-ar putea găsi chiar în clinicile stomatologice. Sursa de poluare s-ar afla în apa folosită de pacienţi pentru a-şi clăti gura.
Plombele arginintii, folosite frecvent în repararea cariilor, conţin o cantitate mică de mercur. Însă, în acea stare, el este inofensiv. Pericolul apare în momentul în care medicii îndepărtează plombele prin folosirea frezei. Atunci, mercurul din care sunt confecţionate, în contact cu apa cu care pacientul îşi clăteşte gura, se transformă în metil mercur, foarte toxic pentru organismul uman.
Estimările cercetătorilor arată că, în cantitatea de apă din cabinetele stomatologice din America, s-ar găsi aproximativ cinci kilograme de mercur anual.
Deşi o altă sursă de poluare cu mercur, deloc neglijabilă, se află în carnea de peşte, aceeaşi oameni de ştiinţă americani afirmă, pentru www.canada.com, că nu trebuie abandonate cercetările privitoare la poluarea cu mercur din cabietele stomatologice.
În prezent, statele Unite ţin sub strictă supraveghere cantitatea de mercur din apă şi iau măsuri imediate când aceasta este depăşită.
(17:50)