• RAPORT. Inspecţia Muncii a achiziţionat imobile prin „operaţiuni de natură infracţională”
În 2007, Departamentul de Control al Guvernului a verificat modul în care Inspecţia Muncii a achiziţionat mai multe imobile, atît în Bucureşti, cît şi în ţară. Conform raportului, instituţia a încălcat legislaţia privind achiziţiile publice, statul fiind prejudiciat cu cîteva milioane de euro.În 2007, Departamentul de Control al Guvernului a verificat modul în care Inspecţia Muncii a achiziţionat mai multe imobile, atît în Bucureşti, cît şi în ţară. Conform raportului, instituţia a încălcat legislaţia privind achiziţiile publice, statul fiind prejudiciat cu cîteva milioane de euro.
În septembrie 2007, Departamentul de Control al Guvernului (DCG) a efectuat verificări la Inspecţia Muncii, în urma cărora s-a întocmit raportul 779/8.10.2007. În 2003, aceeaşi instituţie a fost verificată şi de Curtea de Conturi a Romîniei. La vremea respectivă, raportul CCR a concluzionat că Inspecţia Muncii nu a respectat legislaţia privind achiziţiile publice, în unele cazuri constatîndu-se fapte „de natură infracţională”.
Primul aspect verificat de DCG fost dacă ITM Bucureşti a cumpărat legal imobilele în care-şi desfăşoară activitatea. Sediul din Calea Giuleşti, cumpărat în 2000 de la Societatea Romînă de Ascensoare IFMA SA, a costat instituţia peste 26,4 miliarde de lei. Iar, imobilul din Radu Vodă, a scos din buzunarele inspectoratuluiaproape 60 miliarde de lei. Tranzacţia s-a făcut în 2002, cu SC A.N. Euro Construct SRL Bucureşti. În urma verificărilor, echipa de control a DCG a constatat că achiziţia celor două imobile „s-a efectuat cu încălcarea prevederilor documentaţiilor de achiziţie referitoare la spaţiile necesare arhivei şi desfăşurării activităţii de relaţii cu publicul”. Conform raportului, cei vinovaţi sunt M