Diviziile de private banking ale bancilor elvetiene UBS si Credit Suisse au de suferit din cauza aversiunii in crestere fata de risc a miliardarilor, care prefera acum sa investeasca in active cu randamente mai mici, dar mai sigure.
Fluxul consistent de lichiditati transferate de cei bogati in banci private se diminueaza rapid, spulberand sperantele ca acesta poate contrabalansa pierderile cauzate de criza subprime pe alte segmente ale activitatii, scrie International Herald Tribune.
Pietele de actiuni au inregistrat o scadere de aproximativ 10% de la inceputul anului pana acum, afectand activele clientilor foarte bogati ai bancilor. Iar scaderea activelor sau restrangerea activitatilor de tranzactionare echivaleaza cu o reducere a comi-sioanelor pentru administratorii de averi.
"Nu se mai poate vorbi de crestere", spune Christopher Wheeler, analist in cadrul Bear Stearns. "Vorbim acum de scaderi de 5%, pana la 15% a profiturilor brute".
"Datele nu sunt dezastruoase, insa vorbim de o scadere dupa o perioada foarte puternica de crestere peste medie", spune Wheeler.
Vestile nu sunt imbucuratoare pentru UBS, care resimte din plin efectul operatiunilor de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 37 de miliarde de dolari (23 mld. euro), cele mai masive inregistrate de o banca pana acum, si nici pentru Credit Suisse. Operatiunile de private banking aduc aproximativ o treime din veniturile celor doua banci elvetiene.
Managerii care investesc in numele clientilor bogati s-au bucurat de rate solide de crestere in ultimii ani, beneficiind de venituri stabile din comisioane indiferent de performante, venituri care compenseaza variatiile foarte mari inregistrate in ceea ce priveste veniturile din operatiunile de investment banking.
Insa indicele global MSCI a pierdut 7 procente de la inceputul anului