Mult mai bogat ca judeţele Sibiu, Hunedoara, Satu-Mare, Buzău sau Arad, sectorul 1 are un edil care nu a ştiut să cheltuiască banii. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Surse de venit generoase, dezvoltare fără precedent, cel mai bogat sector al Capitalei, dar un management nu tocmai eficient. Astfel se poate descrie administraţ ia sectorului 1 în perioada 2004- 2007, analizând studiile realizate de specialiştii Primăriei Capitalei.
Deşi bugetul administraţiei conduse de primarul Andrei Chiliman se află în top 10 la nivel naţional privind explozia financiară, lipsa politicilor eficiente de cheltuire a banilor şi absenţa a numeroase proiecte au făcut ca sume fabuloase care s-au regăsit în buget să rămână nefolosite. Cu alte cuvinte, administraţia sectorului 1 nu a putut ţine pasul cu ritmul de dezvoltare al oraşului, iar echipa edilului Andrei Chiliman nu a ştiut cum să cheltuiască banii.
Cel mai bogat sector din Capitală
Cu un buget de 811 milioane de lei pe anul 2007, sectorul 1 depăşeşte veniturile unor judeţe precum Sibiu, Hunedoara, Satu-Mare, Buzău sau Arad. Ritmul de dezvoltare al oraşului „a lăsat urme adânci“ în vistieria administraţiei. Norocul se trage din numărul mare de firme care îşi desfăşoară activitatea aici. În perioada 2004-2007, cele mai importante sume au fost cele din cota defalcată din impozitul pe venit, care au reprezentat 45% din total. Următoarea sursă ca importanţă sunt veniturile locale - impozite şi taxe locale, venituri nefiscale şi din capital, cu peste 31%. Astfel, în doar patru ani, bugetul local s-a dublat ca valoare, de la 364 de milioane de lei în 2004, la 811 milioane de lei în 2007.
Excedentele, o boală cronică
Principalele deficienţe ale sectorului 1 s-au dovedit a fi excedentele bugetare: din 2004 şi până în prezent, administraţia condusă de primarul Chiliman nu