Cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor legislative anticipate, disputele iau amploare pe scena politică de la Belgrad. Liderul formaţiunii naţionaliste Noua Serbie, Velimir Ilici, l-a Cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor legislative anticipate, disputele iau amploare pe scena politică de la Belgrad. Liderul formaţiunii naţionaliste Noua Serbie, Velimir Ilici, l-a avertizat pe preşedintele prooccidental Boris Tadici că va fi vizat de o procedură de destituire, dacă va semna Acordul de Stabilizare şi Asociere cu Uniunea Europeană. ‘’Îi sfătuim pe preşedintele Tadici şi pe asociaţii săi să nu se joace cu Serbia şi să nu semneze nimic, pentru că se vor confrunta cu o mare problemă’’, a subliniat politicianul.
Avertismentul vine după ce înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Javier Solana, a pledat pentru semnarea acordului până la alegeri, gest care ar putea favoriza victoria proeuropenilor la legislative. În replică, preşedintele Tadici a afirmat, ieri, că semnarea acordului nu este ‘’o chestiune de partid, ci una naţională’’ şi că nu este relevant când va fi semnat acest document.
El a estimat însă că este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple înainte de alegeri. La rândul său, premierul sârb în exerciţiu, Vojislav Koştuniţa, a declarat că ‘’Serbia aparţine UE’’, dar nu trebuie să ajungă acolo ‘’în patru labe’’, ci stând dreaptă, în picioare, după cum au făcut şi alte state membre. Koştuniţa a mai afirmat că, înaintea semnării acordului, Bruxelles-ul trebuie să precizeze în mod clar care sunt graniţele Serbiei pe care le recunoaşte UE.
Chestiunea apropierii de UE şi dosarul Kosovo sunt la originea crizei guvernamentale din Serbia, ţară care va avea legislative anticipate la 11 mai. Premierul Vojislav Koştuniţa a dizolvat guvernul, afirmând că nu mai poate conduce ţara cu proeuropenii preşedintelui,