Doi medici români de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti au inventat o metodă revoluţionară pentru tratarea sarcinilor extrauterine, salvând astfel şansele femeilor de a fi mame. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Doar cu o injecţie, doctorii Nechifor şi Dorobăţ salvează trompele uterine ale unei femei cu sarcină extrauterină şi îi redau şansele de a fi mamă. Procedura inventată de cei doi medici români presupune injectarea unor particule care blochează vasele sanguine ce alimentează sacul embrionar. Acesta se opreşte din evoluţie şi se resoarbe. Întâietatea mondială le-a fost recunoscută celor doi, în vara lui 2006, la Congresul societăţii europene de radiologie intervenţională de la Roma.
Înaintea medicinei mondiale
Ideea le-a venit făcând embolizări de fibroame uterine (procedură prin care alimentarea cu sânge a fibromului este „tăiată“, iar acesta se resoarbe). Medicii Rareş Nechifor şi Bogdan Dorobăţ au făcut prima embolizare intrauterină în România în 2002. În lume, embolizarea fibromului a fost experimentală din 1995, iar în 2000 s-a recurs la ea pe scară largă.
Mai exact, embolizarea se face cu ajutorul unui aparat numit angiograf: pacientei i se face o anestezie locală şi, cu ajutorul unui cateter introdus în artera femurală, se pătrunde în zona genitală. Prin acel cateter se injectează substanţe biocompatibile, care astupă vena ce alimentează fibromul. Totul e urmărit pe ecranul angiografului. Femeia pleacă acasă în următoarele 24-48 de ore.
Punctul comun în tratamentul fibroamelor şi al sarcinilor extrauterine e substanţa injectabilă. Aşa s-a născut şi invenţia lor. La congresul la care cei doi şi-au prezentat descoperirea, medicii discutau despre cazurile în care pacientelor le fusese injectată prea multă substanţă şi astfel aveau funcţia ovarelor afectată.
„Noi ne-am dus şi le