Sa te indragostesti si sa fii iubit, nimic nu pare mai usor pe pamant. Cu toate astea, exista oameni pentru care iubirea pare de neatins. De ce? Un interviu cu psiholog Claudia Mandrila
- Femei in cautarea iubirii si-a unui barbat, dar speriate de ideea casatoriei. Barbati in asteptarea marii iubiri, dar numai sambata si duminica. Va confruntati, ca psiholog, cu aceasta problema?
- Cel mai des. Iar in linia intai se afla femeile. Femei tinere, atractive, cu studii si meserii de succes. Femei intre 20 si 40 de ani. Am fost uimita, la inceput, ca persoane de o asemenea calitate afirma ca totul le reuseste in viata, cu exceptia iubirii si a vietii particulare.
- Care e cauza?
- In ultimul timp a crescut foarte mult presiunea de a avea neaparat o relatie sau un mariaj fericit, plin de dragoste si succes. Perfectionismul sentimental a devenit un fel de moda in Romania, o cerinta la fel de stringenta ca aceea de a face o meserie care sa-ti aduca bani si succes, de-a avea o infatisare fizica ideala. Stiti, doar, salile de sport sunt pline de femei si barbati care muncesc din greu ca sa fie mai frumosi decat i-a facut Dumnezeu.
- O presiune din exterior?
- Nu numai. Asteptarea aceasta exista profund in noi, dar mass-media o stimuleaza in exces. Micul ecran e plin de fete frumoase, cu care nu poti sa nu te compari.
- Viata de unul singur, atat de tentanta prin promisiunea ei de libertate si independenta, nu duce in cele din urma la panica?
- Existenta de unul singur ofera o multime de avantaje. Te regasesti mai usor, iti vezi linistit de interesele tale, faci ce vrei in toate privintele. Deci, iti construiesti o personalitate independenta. Dar toate astea nu rezolva dorinta apriga, innascuta, de a-ti imparti viata cu cineva, de a avea o relatie de iubire, de a impartasi necazul si bucuri