O initiativa legislativa privind cumpararea de stickuri pe care elevii sa-si descarce manualele electronice a trecut deja de prima Camera a parlamentului, fara ca deputatii sa ia in seama capcanele pe care aceasta le cuprinde.
Daca elevii vor primi gratuit, din toamna, memory-stickuri (dispozitive de memorie detasabila) si vor invata dupa manualele in format electronic, ei vor sta in fata computerului ore intregi in fiecare zi, lucru care le poate afecta grav sanatatea.
Un proiect adoptat ieri de deputati prevede ca fiecare elev sa primeasca, la toamna, un dispozitiv de stocare a informatiilor.
Parintii nu au fost intrebati ce parere au si nici medicii de medicina scolara. Ce risca elevii? Scolioza, afectiuni ale vederii, tulburari comportamentale, dependenta de computer. Medicii spun ca nu se cunosc efectele pe termen lung ale petrecerii unui timp indelungat, zilnic, in fata computerului.
O problema acuta o constituie faptul ca nu toti copiii au computere acasa, iar cele 1,2 milioane de laptopuri ieftine, promise anul trecut de guvern, au ramas doar pe hartie. Propunerea legislativa privind achizitionarea de memory-stickuri pentru fiecare elev, la inceputul fiecarui ciclu din invatamantul preuniversitar, a fost adoptata ieri de Camera Deputatilor si urmeaza sa treaca prin Senat. Un dispozitiv de minimum 4 GB costa - sustin initiatorii proiectului - in jur de 40 de lei. Pentru achizitionarea lor ar urma sa se cheltuiasca anual in jur de 40 de milioane de lei.
Cei 43 de initiatori mizeaza pe faptul ca, in curand, fiecare scoala va avea macar un laborator de informatica, iar alfabetizarea digitala va incepe din ciclul primar.
Lectii electronice de 4 milioane de euro in 2011
Piata softurilor educationale va exploda in urmatorii ani. Daca pentru 2008 se asteapta vanzari de doua milioane de euro in ma