Ştiaţi că o parte dintre dietele cele mai mediatizate ne pot îmbolnăvi în loc să ne ajute să slăbim?...
Este deja cunoscut faptul că alimentaţia haotică ne expune riscului de obezitate, diabet, boli cardiovasculare, infarct, accident vascular cerebral... Dar ştiaţi că o parte dintre dietele cele mai mediatizate ne pot îmbolnăvi în loc să ne ajute să slăbim? Informaţiile din reviste sau de pe internet sînt contradictorii, de aceea ne este extrem de dificil să alegem singuri o dietă eficientă şi sigură pentru sănătatea noastră.
În ultimii ani, dieta Atkins a avut şi încă mai are foarte mare succes. Cheia succesului constă în numărul mare de kilograme de care scapă cei care respectă cu stricteţe această dietă. Principiul de bază al dietei Atkins este: “Organismul nostru metabolizează mai întîi carbohidraţii. Iar dacă excludem carbohidraţii din alimentaţie, organismul va fi nevoit să treacă la arderea grăsimii”, arată specialiştii în acest tip de dietă. De aceea, persoanele care trec la Atkins pot să mănînce oricît de multe proteine şi grăsimi atît timp cît se feresc de alimentele care au în compoziţia lor carbohidraţi. Astfel, dacă v-aţi hotărît să ţineţi această dietă, trebuie să vă luaţi la revedere de la carbohidraţi: dulciuri concentrate, pîine, paste făinoase, dar şi fructe, legume, cereale integrale.
Fără fructe şi legume
Renunţarea la carbohidraţi presupune totuşi o serie de riscuri. “Carbohidraţii sînt principala sursă de energie a organismului. De aceea, aproximativ 40%-50% din aportul caloric zilnic trebuie să provină din carbohidraţi. Cei care adoptă un regim alimentar care exclude carbohidraţii buni – fructe, legume, cereale integrale – se expun dezechilibrelor metabolice, bolilor cardiovasculare şi cancerului de colon. În asemenea cazuri, energia organismului provine în cea mai mare parte din arderea grăsimilor, şi nu a gluc