Hackerii romanii au reusit nefericita performanta de a aduce tara noastra pe locul trei in lume, dupa SUA si China, la furtul de identitate pe Internet. Infractorii online isi directioneaza marea majoritate a atacurilor de phishing catre retelele sociale, in cautarea datelor personale confidentiale ale utilizatorilor, pe care apoi le folosesc in scopul obtinerii unor castiguri financiare ilicite.
Peste 13% din bunurile tranzactionate in economia subterana sunt informatii despre carti de credit, iar pretul unei identitati completevandute pe aceasta piata neagra este de 1 dolar.
Cu toate acestea, numai 4% din vulnerabilitatile site-urilor raportate in ultimele sase luni ale anului 2007 au fost reparate de catre proprietarii acestora.
Cele mai multe atacuri de tip phishing (furt de identitate) din Europa au fost declansate din Romania, tara noastra reusind astfel sa ocupe locul al treilea, dupa SUA si China, in acest top negativ. Cele mai multe atacuri au fost realizate prin intermediul retelelor sociale.
Asa ca, daca sunteti ferventi utilizatori ai unei mari retele sociale de tip MySpace, Facebook sau hi5, fiti foarte atenti ce faceti cu datele personale confidentiale pentru ca fiecare identitate completa obtinuta prin atacuri de tip phishing valoreaza pe piata neagra a informatiilor electronice 1 dolar. In aceste conditii, este lesne de inteles ca romanii cu "imaginatie si pricepere" sunt din ce in ce mai activi pe acest domeniu.
"Astazi, hackerii nu mai sunt interesati de calculatoare sau dispozitive, ci incearca, prin metode discrete, sa obtina informatii personale confidentiale despre utilizatori, pe care apoi sa le foloseasca in scopul obtinerii de castiguri financiare ilicite, a declarat Gabriel Tomescu, Country Manager, Symantec Romania. Odata aceste informatii obtinute, ele sunt comercializate intr-o