Tort cu portocale
Ingrediente (pentru 12 felii): 6 oua, 120 g zahar extrafin, 200 g unt moale, 2 plicuri zahar vanilat, 175 g faina, 3 lingurite rase cu praf de copt, 140 g gris, circa 4 portocale, 50 g stifturi de migdale. In plus: 125 g zahar, 1/8 l apa, 8 firisoare de sofran, 2 portocale.
Mod de preparare: * Se prepara aluatul. Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma, adaugand jumatate din zahar (60 g) in ploaie. Se freaca bine - eventual in robotul de bucatarie - untul, restul de zahar si zaharul vanilat, se incorporeaza galbenusurile si apoi faina amestecata cu praful de copt si grisul si se amesteca compozitia, usor, cu spuma de albusuri. * Se storc portocalele. Se spala portocalele sub jetul de apa fierbinte si se sterg bine cu un servet de bucatarie. Se da pe razatoare coaja a doua portocale, dupa care se storc toate, rezultand 1/4 l de zeama. Jumatate din zeama (1/8 l) si jumatate din coaja rasa se incorporeaza in aluat. Se adauga stifturile de migdale, se toarna aluatul intr-o forma rotunda, cu pereti detasabili (26 cm diametrul) tapetata cu hartie pentru copt si se niveleaza la suprafata. * Se coace aluatul, se prepara siropul. Se-ncinge cuptorul la 180gr. si se coace aluatul aproximativ 40-45 de minute. Intre timp se pune pe foc apa cu zaharul (intr-o craticioara) si se lasa sa fiarba 5 minute. Se adauga zeama de portocala ramasa (1/8 l), se mai da siropul intr-un clocot si se incorporeaza sofranul. * Se imbiba tortul si se decoreaza. Se scoate aluatul din cuptor si se inteapa - din aproape in aproape - cu un betisor de lemn. Se incorporeaza restul de coaja rasa de portocala in sirop, care se toarna, putin cate putin, peste blat. Se lasa tortul sa se raceasca in forma. Se curata portocalele de coaja (si de pielita alba), se rup fileuri si se aseaza pe tortul scos din forma. Se taie tortul felii si se serveste rece. @N