AVANTAJ ● Măslinele previn bolile cardiovasculare
Mîncaţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, cîteva măsline, ne sfătuiesc nutriţioniştii. Măslinele au efect demonstrat în prevenirea bolilor cardiovasculare şi în controlarea greutăţii.
AVANTAJ ● Măslinele previn bolile cardiovasculare
Mîncaţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, cîteva măsline, ne sfătuiesc nutriţioniştii. Măslinele au efect demonstrat în prevenirea bolilor cardiovasculare şi în controlarea greutăţii.
Măslinele, alături de uleiul obţinut din ele, pot fi micul nostru secret în prevenirea îmbătrînirii precoce, a afecţiunilor cardiovasculare şi cancerului. Măslinele sînt bogate în vitaminele A şi E şi în minerale: potasiu, calciu, fosfor, fier. Fie că sunt verzi, fie că sunt negre, măslinele conţin grăsimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului în sînge. Totuşi, măslinele negre au un mic avantaj: au un conţinut mai ridicat de grăsimi şi potasiu. Grăsimile mononesaturate şi potasiul din măsline asigură efectul cardioprotector. Grăsimile menţin elasticitatea vaselor sangvine şi previn creşterea nivelului colesterolului, în vreme ce potasiul stimulează muşchiul cardiac.
VITAMINA E. Măslinele, ca şi uleiul, de altfel, sînt sursă bună de vitamina E, cunoscută şi ca vitamina tinereţii. Vitamina E este un antioxidant puternic, care previne îmbătrînirea precoce şi apără organismul de atacurile radicalilor liberi, care sînt la originea aterosclerozei, trombozelor coronariene, hemoragiilor cerebrale, senilităţii, cataractei, cancerului. “Pe lîngă vitamina E şi grăsimi mononesaturate, măslinele conţin o cantitate apreciabilă de fier. Şase măsline negre mari ne asigură aproximativ 40% din necesarul zilnic de fier. Măslinele conţin de asemenea magneziu, calciu, mangan, fiind un bun adjuvant în cazul anemiilor”, precizează prof. d