» Statul roman ramane proprietarul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO), dupa ce a castigat in instanta un proces cu lichidatorii companiei falimentare Inchidere Conservare Mine (ICM), care doreau sa recupereze datorii istorice fie si sub forma actiunilor la firma datoare.
» Curtea de Apel din Craiova a dat castig de cauza Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) intr-un proces in care firmele de lichidare judiciara revendicau 65,89% din SNLO pentru a le valorifica pe piata libera.
Instanta craioveana anuleaza o decizie a Tribunalului Gorj care, daca s-ar fi aplicat, ar fi dat controlul unui pachet majoritar din SNL Oltenia in mainile unei firme de recuperare a datoriilor. Cum SNLO nu este inca listata la Bursa, firma de lichidatori ar fi putut vinde pachetul majoritar al companiei cui ar fi dorit si mai ales la ce pret ar fi considerat ca se indestuleaza. Datoriile SNLO au o poveste incalcita, care poate pune sub semnul intrebarii rezultatul final la care s-a ajuns in acest moment. Astfel, societatea falimentara Inchidere-Conservare Mine (ICM) SA pretindea de la SNLO o datorie istorica de 210 milioane de lei, suma rezultata in urma procesului de restructurare a Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO), a carei continuatoare era. In urma restructurarii, cand au luat fiinta si complexurile energetice, ICM a preluat si datoriile catre stat ale companiilor energetice, iar SNLO a ramas cu productia si activele. In acest caz si CET Govora este urmarita in justitie de lichidatori, pentru datorii de 27 de milioane de euro.
Tranzactie de curtoazie
Mai tarziu, guvernantii au incercat sa ascunda cumva datoriile uriase ale SNLO. Astfel, prin Legea nr. 243/2005, datoriile pe care SNLO si Complexurile Energetice (CE) Turceni, Rovinari si Craiova le aveau catre ICM SA erau convertite in actiuni, care erau apoi trans