» Statele mici aplică taxe reduse pentru a atrage capital şi investitori, motiv de nemulţumire în special pentru Germania şi Franţa Liechtenstein, un ducat minuscul şi liniştit, a reuşit să provoace un scandal care a luat proporţii globale. Suedia, Italia, Marea Britanie, Franţa, SUA şi chiar îndepărtata Australie au descoperit că mulţi dintre cetăţenii lor îşi pun la adăpost averile în paradisuri fiscale europene pentru a evita taxele către stat. Şi, cu siguranţă, lista se va extinde.
Demisia directorului executiv al Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, la începutul acestui an, a fost urmată de o adevărată furtună. La scurt timp, Germania şi-a dat seama că se află în faţa celui mai mare scandal fiscal din istoria sa. Iar proporţiile lui nu sunt cunoscute încă, întrucât nu se cunoaşte numărul exact al personalităţilor care s-au sustras „datoriei de solidaritate” pe care o reprezintă plata impozitelor.
Toate privirile s-au întors dezaprobator către Liechtenstein şi, în special, către banca LGT a familiei princiare. Banca LGT, specializată în gestionarea averilor, este acuzată că a creat fonduri speciale destinate evaziunii fiscale. Mai ales că nu este pentru prima dată când micul principat apare în prim-planul unui scandal financiar în Germania. În 2000, în timpul uriaşului scandal al fondurilor nedeclarate ale Partidului Creştin-Democrat, s-a scris mult despre conturile acestuia din Liechtenstein.
În apărarea sferei private
Presiunile puternice venite din partea Berlinului nu i-au speriat prea tare pe oficialii din Liechtenstein. Premierul Ottmar Hasler a precizat că nu se va
renunţa niciodată la fundaţiile anonime, iar prinţul moştenitor Alois a caracterizat drept un afront dorinţa germanilor de a fi încălcat secretul bancar. Chemat la Berlin, unde cancelarul german Angela Merkel i-a cerut să coopereze cu