Brailenii care detin aparatura iesita din uz sint invitati de Primarie sa o aseze in fata portii sau a scarii de bloc, pentru a fi colectata, in cadrul unei noi campanii de stringere a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Actiunea precedenta a avut loc pe 3 noiembrie 2007 si a avut ca rezultat colectarea a doua tone de DEEE, pe raza municipiului Braila.
Primaria instiinteaza populatia ca simbata, 19 aprilie, aparatura electrocasnica si electronica veche poate fi scoasa, intre orele 7.00 si 9.00, in fata gospodariei individuale sau la punctul de precolectare deseuri, in cazul asociatiilor de proprietari. "Deseurile vor fi colectate si transportate de catre firmele de salubritate “Braicata”, “Eco” si RER, care vor suporta cheltuielile aferente. Se interzice colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice de catre persoane neautorizate sau societati comerciale, altele decit operatorii de salubritate. In cazul identificarii unor astfel de situatii, se vor aplica sanctiuni contraventionale, de catre Politia Comunitara", se arata intr-un comuncat emis de Primaria Braila.
Campania de colectare a DEEE se face la initiativa Ministerului Mediului, ce intentioneaza sa obisnuiasca romanii cu obiceiul reciclarii acestui tip de deseuri. Potrivit angajamentelor asumate de tara noastra fata de Uniunea Europeana, pina la finele anului in curs trebuie colectat, in medie, de la fiecare cetatean roman, 4 kg de DEEE. Deocamdata, insa, in Romania actiunile de acest gen nu au o finalitate economica, deoarece inca nu exista, la nivel national, nici o firma specializata in reciclarea componentelor aparaturii electrice si electronice. Cele doua tone de DEEE colectate la actiunea de pe 3 noiembrie 2007, inca se afla in depozitul unei firme private, care nu a avut cum sa le valorifice. Din cite se pare, intr-un viitor mai mult sau mai pu