Canada, Israel, Africa de Sud, Franţa sunt doar câteva dintre ţările unde ambasadele şi consulatele române sunt aspru criticate de cititorii www.adevarul.ro pentru asistenţa şi serviciile oferite. „În Pretoria, oraş lângă care se află majoritatea românilor care lucrează sau locuiesc în Africa de Sud, nu mai este consul... doar mărinimia sa ambasadorul României+familia şi secretara+familia se lăfăiesc în vila pusă la dispoziţie de guvernul român şi nu primesc acte, audienţe, plângeri, absolut nimic - explicaţia fiind aceea că nu mai este «domnul consul».
Dacă avem nevoie de reînnoirea paşaportului, de viză sau orice altă problemă, trebuie plătită o sumă în jur de 200 euro de persoană să zbori până în Cape Town la consulatul general al României”, se plânge “dr”, o cititoare. În Canada se reclamă lipsa de comunicare dovedită de autorităţile române, iar în Franţa - serviciile “proaste şi scumpe”, în timp ce la Tel-Aviv „cumetrele acre“ şi un domn ”frustrat” pe nume A. Diaconeasa “fac ruşine României” prin modul în care tratează cetăţenii români.
Adrian Severin: „Au fost daţi afară oamenii pregătiţi”
Europarlamentarul PSD Adrian Severin, fost ministru de externe în cabinetul Ciorbea, a identificat trei cauze ale disfuncţionalităţilor din domeniul consular – epurarea specialiştilor formaţi înainte de 1989, lipsa banilor şi procedurile administrative complicate.
„Am schimbat oamenii care erau pregătiţi, cu oameni care nu sunt pregătiţi, pe motiv că primii veneau din vechiul regim. Toate ţările care au operat astfel de schimbări în domeniul diplomatic şi consular, pe criterii ideologice, au greşit şi au trebuit să revină. Noi n-am înţeles că principala reformă nu este cea a persoanelor, ci aceea a instituţiilor, urmată de o reformă de personal”, ne-a declarat Adrian Severin.
El consideră că s-a căzut înt