Aerodromul de la Clinceni este locul unde, cu 80 de euro pe oră, înveţi să zbori. Pentru cei care au între 18 şi 22 de ani, lecţiile pot fi gratuite. Sursa: EVZ
În vecinătatea Capitalei, pe aerodromul de la Clinceni, tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 22 de ani au şansa de a urma gratuit cursuri de zbor la motor, planor sau paraşutism. Pentru cei care vor o carieră în domeniu, cheltuielile pentru obţinerea licenţei de pilot de linie sunt reduse la minimum.
„Suntem ca şi un sat rupt de lume: ne cunoaştem fiecare cu fiecare, dar lumea nu ne ştie“, remarcă un instructor de zbor de pe aerodromul de la Clinceni. Cu toate acestea, de aici se pot obţine, de anul acesta, licenţele pentru pilot privat (PPL- Private Pilot License). Aceste certificate sunt primele documente necesare în cariera oricărui pilot. Urmează apoi CPL-ul (Commercial Pilot License), care permite remunerarea pentru pilotarea avioanelor private şi, în sfârşit, APL-ul (Airline Pilot License), licenţa pentru cei mai buni din domeniu.
Aerodromul de la Clinceni are cinci instructori angajaţi la planor, doi la motor şi unul la paraşutism. Pe lângă aceştia, mai sunt şi instructorii voluntari, care au calificările necesare, dar vin la Clinceni din plăcere, în timpul lor liber.
Nu trebuie să ai „pile“
Aeroclubul României (AR) organizează anual înscrieri la cursurile de aviaţie. Astfel, pentru cei care vor să zboare la planor sau să practice paraşutismul şi au între 16 şi 22 ani, există burse speciale. Pentru zborul la motor, pot opta doar cei care sunt majori. Ei beneficiază de gratuităţi până la 22 de ani.
Toţi cei care depăşesc această vârstă sunt nevoiţi să plătească atât cursurile, cât şi fiecare oră de zbor cu până la 80 de euro. Aviaţia nu are vârstă însă. Criteriul principal de selecţie este condiţia fizică. Astfel, cei care di