A găsit Opera Comică pentru Copii o soluţie viabilă pentru a realiza apropierea între cunoscutul text al lui Caragiale „O noapte furtunoasă" şi copiii sau adolescenţii începutului de secol XXI?
Pentru cei neîncrezători, singura soluţie este să-şi ia progeniturile (dacă se încadrează în categoria 9-15 ani) şi să încerce să vadă în ce măsură o astfel de încercare rămâne o misiune imposibilă. Personal, recomand experienţa.
„O noapte furtunoasă", text adaptat după capodopera lui Caragiale pe muzica lui Roman Vlad, este cea mai mare recentă provocare pe care o lansează dinamicul nucleu al Operei Comice pentru Copii şi ambiţioasa lui directoare, Smaranda Oţeanu-Bunea, în faţa unuia dintre cele mai dificile tipuri de public, în mod special prin prisma sincerităţii reacţiilor.
O reacţie foarte bună a sălii
Scenografia şi costumele Vioricăi Petrovici şi mişcarea coregrafică concepută de Valentin Roşca reprezintă două dintre secretele acestui succes, iar colaborarea cu Mircea Diaconu pentru rafinarea dimensiunii actoriceşti (toţi cei aflaţi pe scenă fiind de meserie cântăreţi de operă sau operetă, şi nu actori) fiind esenţială.
Pe scenă se află Rodica Ocheşeanu - Veta, Gabriela Daha - Ziţa, Vicenţiu Ţăranu – Jupân Dumitrache, Vali Racoveanu - Chiriac, Horia Sandu - Ipingescu, Daniel Filipescu – Rică Venturiano, Valentino Tiron - Spiridon, acompaniamentul fiind asigurat de Mădălina Florescu.
„O noapte furtunoasă", în versiune compactă de o oră (s-a dovedit că o sală plină aproape exclusiv de copii rezistă greu la spectacole de durate mai mari), cu câteva „cânticele", dar bazându-se într-o proporţie semnificativă pe textul vorbit, are un impact neaşteptat de puternic asupra tinerilor spectatori.
Indiscutabil, ritmurile familiare care generează aplauze ritmate contează, însă ceea ce mi se pare mai important este că, prin aceste me