Din ce în ce mai multe poziţii de conducere şi decizie din cele mai importante firme autohtone sunt ocupate de persoane ce nu au împlinit încă 35 de ani. În urmă cu 10-15 ani, marea majoritate a locurilor de muncă din România se afla în curtea statului. Una dintre cele mai importante caracteristici ale sistemului moştenit din comunism o reprezenta etapizarea strictă a carierei profesionale în funcţie de „experienţa profesională şi de viaţă“. Funcţionau, p
Din ce în ce mai multe poziţii de conducere şi decizie din cele mai importante firme autohtone sunt ocupate de persoane ce nu au împlinit încă 35 de ani.
În urmă cu 10-15 ani, marea majoritate a locurilor de muncă din România se afla în curtea statului. Una dintre cele mai importante caracteristici ale sistemului moştenit din comunism o reprezenta etapizarea strictă a carierei profesionale în funcţie de „experienţa profesională şi de viaţă“. Funcţionau, pe atunci, numeroase reguli, scrise şi nescrise, care spuneau că nu poţi ajunge într-o funcţie de middle sau top management fără să fi împlinit o anumită vârstă. Arderea etapelor nu era privită cu ochi buni şi era admisă numai în cazuri excepţionale.
Încetul cu încetul, lucrurile s-au schimbat. „Acum zece ani, dacă reuşeai să lucrezi într-o companie multinaţională, erai foarte bine privit, era un indicator de status, adică inclus într-o categorie de «foarte bine plătit», cu acces la programe de training şi culturi de companii occidentale“, spune Simina Berceanu, manager de resurse umane la Oracle. În prezent, cei mai mulţi români lucrează în sectorul privat, ba, mai mult, majoritatea acestora muncesc pentru angajatori străini. Care apreciază în primul rând competenţele salariaţilor şi mai puţin criterii cum ar fi studiile, vârsta sau sexul.
Aşa că managementul com