Producatorii agricoli care aplica tratamente fitosanitare pentru protectia culturilor sint obligati sa anunte in scris sau prin nota telefonica, cu cel putin 7 zile inainte de inceperea lucrarilor, consiliile locale si primariile pe teritoriul carora se regasesc suprafetele ce urmeaza a fi tratate. In plus, aceeasi notificare trebuie facuta si in cazul autoritatilor ale caror limite teritoriale se afla la mai putin de 5 km de aceste suprafete. Instiintarea va contine: locul unde se aplica tratamentul, data inceperii si durata, denumirea produsului folosit, metoda de aplicare si mijlocul cu ajutorul caruia se aplica tratamentul (avion, elicopter, masina tractata sau masina purtata). Violeta Popescu, sefa Unitatii Fitosanitare din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila a tinut sa reaminteasca aceste reguli, pentru ca in citeva zile va incepe aplicarea tratamentelor pe culturile de rapita.
"Tratamentele se vor desfasura in perioade cit mai scurte, care nu vor putea depasi 7 zile consecutive, astfel incit apicultorii sa-si poata proteja familiile de albine. In cazul suprafetelor aflate in apropierea padurilor formate din specii melifere, livezilor si culturilor agricole entomofile aflate in faza de inflorire, tratamentul se va face doar la recomandarea specialistilor in protectia plantelor si protectia mediului. Si pentru aplicarea aviotratamentelor sint stabilite reguli stricte privind desfasurarea lucrarilor, printre care: viteza vintului mai mica de 5 m/s, temperatura aerului sub 25 grade Celsius sau dirijarea aeronavei de la sol cu ajutorul jalonierilor", a subliniat Popescu.
La rindul lor, precizeaza sefa fitosanitarilor, apicultorii trebuie sa cunoasca si sa aplice o serie de principii si reguli menite sa le protejeze familiile de albine: sa-si anunte in scris prezenta pe teritoriul unei localitati in cel mult 2