Criticul şi istoricul de artă Dan Grigorescu, membru titular al Academiei Române, a murit, marţi, la vârsta de 77 de ani.
"Cu stingerea din viaţă a academicianului Dan Grigorescu, Academia Română pierde pe unul dintre cei mai distinşi dintre membrii săi, care şi-a onorat titlul cu o exemplară exigenţă şi responsabilitate pentru cuvântul scris sau rostit", se arată într-un comunicat transmis ROMPRES.
Născut în 1931, acad. Dan Grigorescu a urmat cursurile Facultăţii de Filologie (Secţia de limbi romanico-germanice) a Universităţii din Bucureşti şi, în 1969, şi-a luat doctoratul în literatură comparată cu teza "Shakespeare în cultura română modernă".
A fost redactor la Secţia clasici ai literaturii universale la Editura pentru literatură şi artă, muzeograf la Muzeul de Artă, redactor şef al Sectorului de artă plastică, teatru, cinema la Editura Meridiane.
În 1962 a fost numit asistent la Catedra de Literatură universală a Facultăţii de Filologie a Universităţii bucureştene, ajungând şef al Catedrei de literatură comparată. A deţinut funcţiile de director al Bibliotecii Române din New York, redactor şef al revistei "Arta", director al Institutului de literatură "G. Călinescu" al Academiei Române.
Dan Grigorescu s-a consacrat de timpuriu studiilor istorico-literare, teoriei şi istoriei artei, după un program ale cărui etape pot fi reperate lucrările publicate de-a lungul anilor. A început cu monografii ale unor scriitori anglo-saxoni, pentru ca apoi interesul său să fie orientat spre problemele istoriei artei româneşti şi universale.
Printre scrierile sale de referinţă se numără: "Trei pictori români în Revoluţia de la 1848", "Expresionismul", "Cubismul", "Arta americană", "Ion Pacea", "Ion Gheorghiu", "Ion Sălişteanu", "Brăduţ Covaliu", "Brâncuşi şi secolul său", "Dicţionarul avangardelor" ş.a.
Lucrar