Persoanele fizice autorizate, intreprinderile familiale si intreprinderile individuale se vor inregistra la oficiile Registrului Comertului, in trei zile lucratoare de la depunerea cererii, potrivit unui act normativ al guvernului aprobat miercuri. Pana in prezent, aceste categorii de intreprinzatori obtineau autorizatiile de la primarii, codul unic de inregistrare de la Registrul Comertului si, ulterior, se inscriau in evidentele administratiei financiare.
Conform noii reglementari, certificatul de inregistrare, care contine codul unic de inregistrare, devine documentul care atesta inregistrarea in Registrul Comertului, autorizarea functionarii, precum si luarea in evidenta de catre autoritatea fiscala. Termenul de emitere al acestui document este de trei zile lucratoare de la primirea documentatiei complete. Cererea de inregistrarea poate fi depusa si on-line.
Procedura care a fost in vigoare pana acum stabilea cateva etape pentru inregistrarea unei persoane fizice autorizate. Mai intai, trebuia sa fie constituit si depus dosarul complet de autorizare la Primaria de domiciliu sau la cea in a carei raza teritoriala se desfasura activitatea.
Autorizatia era emisa in aproximativ zece zile, in functie de fiecare primarie. Ulterior, in termen de trei - cinci zile, trebuia depusa cererea de inregistrare la Registrul Comertului care, la randul sau, transmitea prin posta catre primarie certificatul de inregistrare. Ultimul pas era luarea in evidenta la administratia financiara.
Potrivit noilor reglementari, intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale si persoanele din intreprinderea familiala vor putea cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane.
Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si cele familiale pot desfasura orice obiect de activitate cuprins in codu