Din cauza degradării şi a dispariţiei sălilor de cinema din reţeaua de stat, în ultimii cinci ani, 1,6 milioane de spectatori au renunţat să mai meargă la film Starea cinematografelor româneşti este din ce în ce mai îngrijorătoare din cauza diminuării numărului de săli de cinema şi a prezenţei tot mai scăzute a spectatorilor. Anul trecut, aproape trei milioane de persoane au cumpărat bilete la cinema, aducând încasări de circa 10 milioane de euro.
Potrivit anuarului pentru anul 2007 realizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), din 2003 şi până la finalul anului 2007, numărul cinematografelor din România a scăzut dramatic, de la 191 la 72. Urmarea directă a dispariţiei sălilor este reducerea numărului de locuri pe scaune: dacă în 2003 existau 86.889 de locuri, la sfârşitul lui 2007 numărul s-a redus cu peste 50%, ajungând la 43.057.
Potrivit Adei Roseti, director de programe la Discovery România, situaţia cinematografelor din România este mai gravă decât în alte ţări, unde legislaţia nu favorizează apariţia multiplexurilor în detrimentul sălilor clasice de cinema. „Cei din localităţi apropiate de oraşele mari poate că vor mai merge la cinema. Dar nu va avea nimeni multiplex în orăşelele mici, cum este Blaj, care nu este aproape de niciun centru urban mare”, apreciază Roseti.
Piaţa cinematografiei valorează zece milioane de euro
Numărul spectatorilor a înregistrat, anul trecut, o uşoară creştere faţă de 2006. Astfel, acesta a crescut de la 2,7 milioane de spectatori, câţi erau în 2006, la 2,9 milioane, la sfârşitul anului 2007. Totuşi, aceasta este singura creştere înregistrată în ultimii cinci ani, în condiţiile în care sălile de cinema aveau, în 2003, 4,5 milioane de privitori.
Altfel spus, în numai cinci ani, 1,6 milioane de români au „părăsit” sălile de cinema şi s-au îndreptat spre a