În „Adevărul literar şi artistic” de astăzi citiţi şi un grupaj special, cu cele mai slabe spectacole din 2007 Andrei Şerban este marele câştigător al Galei Premiilor UNITER. Spectacolul „Unchiul Vania“ i-a adus cele mai importante distincţii: premiul pentru „cel mai bun regizor” şi premiul pentru „cel mai bun spectacol”,
la cea de-a XVI-a ediţie, desfăşurată luni seară.
Rivalii săi direcţi au fost László Bocsárdi şi Alexandru Dabija (categoria „cel mai bun regizor”), precum şi „Faust”, regia Silviu Purcărete, şi „Ionesco – cinci piese scurte”, montat de Alexandru Dabija (la categoria „cel mai bun spectacol”).
Anul trecut, Andrei Şerban a refuzat nominalizarea la premiul pentru regie, pentru că în juriul final au fost desemnate „persoane care s-au declarat ostentativ împotriva spectacolului“, dar anul acesta a acceptat premiul, trimiţând şi o scrisoare, citită de actriţa Mariana Mihuţ.
„Am fost somat de prieteni să nu-mi retrag numele din nominalizări, ca la premiile trecute. Pentru că am avut privilegiul de a lucra cu nişte actori minunaţi, voi dedica premiul lor“, a transmis Andrei Şerban.
„Unchiul Vania“ i-a adus şi lui András Hatházi premiul UNITER pentru „cel mai bun actor în rol principal”. În acelaşi timp, Ofelia Popii a fost răsplătită pentru rolul diavolului din spectacolul „Faust“, montat de Silviu Purcărete, cu premiul pentru „cea mai bună actriţă în rol principal”. „Adevărul literar şi artistic” aprecia la sfârşitul lunii martie, într-un interviu realizat cu Ofelia Popii, că actriţa este favorită la acest premiu.
Faţa neplăcută a scenei
Tot în suplimentul nostru literar de astăzi, puteţi citi şi câteva cronici acide semnate de criticii de teatru Magdalena Boiangiu, Alice Georgescu, Cristina Modreanu, Iulia Popovici şi Ionuţ Sociu. Aceştia ne-au răspuns la întreb