» "Eu, Dimian, preotul, merg pe drum, pun lumanari pentru pacatele mele, omule, in aceasta biserica. Iar Dumnezeu sa va miluiasca cu Sfintii Parinti. Amin. Dimian. Luna mai. "O inscriptie veche de peste o mie de ani, pe zidul celei mai vechi biserici crestine din tara noastra, care din pacate nu face doi bani pentru autoritati, politicieni si institutia bisericeasca.
Complexul rupestru nu poate fi vizitat din simplul motiv ca nu exista amenajari in acest sens. Desi pare incredibil, din 11 iunie 1957, cand au fost descoperite primele incaperi ale bazilicilor de la Murfatlar (fostul oras Basarabi), pana in prezent nu s-a reusit amenajarea totala a complexului muzeal. Sapat in muntele de creta, complexul rupestru este extrem de sensibil.
Epoca de aur si a dinamitei
Acum 51 de ani, cu ocazia unei banale dinamitari a unui masiv de creta, au fost descoperite primele incaperi. Imediat au inceput sapaturile. Intregul complex numara sase bazilici, galerii si mii de inscriptii religioase, unele datand din 992. Obiectivul a devenit punct de atractie pentru populatia din zona, iar pe peretii galeriilor au aparut "inscriptii" contemporane. O arcada s-a prabusit dupa ce oamenii muncii au continuat dinamitarea masivului. Cercetarile arheologice au inceput, de facto, in 1960. Complexul a fost izolat de restul santierului, au fost indepartate infiltratiile de apa si au aparut primele structuri de protejare a obiectivului. In anul 1961 au fost scoase la iveala locuinte de suprafata construite pe umplutura de steril, un mic cimitir aferent, vetre de foc, fragmente ceramice, 10 schelete de oameni si animale. Anul urmator au fost degajate alte doua bazine ale carierei, pe peretii carora au fost descoperite cruci. Cu acest prilej au fost identificate patru locuinte de suprafata si doua asezate pe umplutura de creta. Nici una din aceste locuinte nu se mai pastrea